Määräaikaistalletus

Löydä parhaat määräaikaistalletusvaihtoehdot. Vertaa turvallisia ja tuottoisia talletusratkaisuja, joiden avulla voit kasvattaa säästöjäsi vaivattomasti. Lue lisää ja vertaile eri pankkien talletuskorkoja ja -ehtoja.

määräaikaistalletus

Määräaikaistalletus

Määräaikaistalletus on kätevä ja turvallinen tapa kasvattaa säästöjäsi ajan myötä. Valitset itse talletusajan ja -määrän, ja saat säästöillesi kiinteän koron, joka riippuu markkinakoroista ja pankin tarjouksesta.

Määräaikaistalletus antaa sinulle vakaan tuoton ilman markkinariskejä.

Monet suuret pankit, kuten S-Pankki, Nordea, Danske Bank ja OP, tarjoavat määräaikaistalletuksia erilaisilla ehdoilla ja koroilla.

Voit avata tilin helposti verkkopankissa ja hallinnoida talletuksiasi mobiililaitteella. Talletusajan päätyttyä voit käyttää kertyneet tuotot haluamallasi tavalla.

Määräaikaistalletus eroaa muista säästämisvaihtoehdoista, kuten säästötileistä, koska et voi nostaa rahaa ennen sovitun ajan päättymistä. Tämä rajoitus kuitenkin varmistaa, että saat sovitun koron koko talletusajalta.

Talletuksesi on myös turvattu talletussuojalla, joka antaa mielenrauhaa säästösi turvaksi.

  • Määräaikaistalletus tarjoaa vakaan koron ilman markkinariskejä
  • Rahat ovat sidottuja sovituksi ajaksi eikä niitä voi nostaa etukäteen
  • Talletuksesi on turvattu talletussuojalla

Määräaikaistalletuksen perusteet

Määräaikaistalletus on säästötili, johon talletetaan raha tietyksi määräajaksi. Se tarjoaa kiinteän koron koko talletusajalle, mikä tekee siitä ennustettavan säästämismuodon.

Määritelmä ja peruskäsitteet

Määräaikaistalletus tarkoittaa, että sitoudut talletukseen ennalta sovituksi ajaksi. Tämä varmistaa, että talletuskorko on kiinteä koko ajanjakson.

Talletussumma voi vaihdella, mutta se on yleensä välillä 500-100 000 euroa.

Talletusaikana et voi nostaa rahoja ilman sanktioita. Jos nostat, joudut maksamaan purkamismaksun, joka on yleensä muutama prosentti talletussummasta.

Määräaikaistalletukseen liittyy myös termejä kuten korko ja tuotto. Korko määräytyy talletuksen alussa sovittavan tason mukaan, ja tuotto kuvaa talletuksen rahallista tuottoa ajanjakson lopussa.

Talletusaikojen vaihtoehdot

Talletusaika merkitsee ajanjaksoa, jonka aikana rahasi pysyvät tilillä. Tämä ajanjakso voi vaihdella yhdestä kuukaudesta jopa kolmeen vuoteen, riippuen pankin tarjoamista vaihtoehdoista.

Lyhyemmät ajanjaksot, kuten 1-12 kuukautta, sopivat niille, jotka tarvitsevat rahansa nopeammin. Pidemmät ajanjaksot, kuten 1-3 vuotta, tarjoavat yleensä paremman koron, koska pankki voi käyttää rahaa pidempään.

Kun avaat määräaikaistalletuksen, tiedät koron jo etukäteen. Tämä kiinteä korko antaa sinulle varmuuden siitä, kuinka paljon rahasi tuottavat talletusajan päättyessä.

Voit valita talletusajan verkkopankin kautta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Määräaikaistalletuksen ehdot ja ominaisuudet

Määräaikaistalletus tarjoaa turvallista ja ennalta sovittua tuottoa säästöille. Se sisältää tietyt ehdot ja ominaisuudet, jotka on hyvä tuntea.

Vähimmäistalletus ja minimitalletus

Määräaikaistalletuksille asetetaan usein vähimmäistalletus, joka voi vaihdella eri pankkien välillä. Tavallinen vähimmäistalletus voi olla esimerkiksi 500 €.

Minimitalletus tarkoittaa pienintä mahdollista summaa, jonka voit tallettaa määräaikaistilille aloittaaksesi. Tämä varmistaa, että talletus pysyy kannattavana sekä sinulle että pankille.

Korkoa korolle -ilmiö

Määräaikaistalletuksessa voit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että ansaitsemasi korko lisätään pääomaan, ja tuleva korko lasketaan tästä suuremmasta summasta.

Tämä voi merkittävästi kasvattaa talletuksen arvoa talletusajan kuluessa, erityisesti pidemmillä talletusajoilla.

Nostorajoitukset

Määräaikaistalletukseen liittyy usein nostorajoituksia. Tämä tarkoittaa, että et voi nostaa rahaa tililtä ennen sovitun talletusajan päättymistä ilman seuraamuksia.

Jos tarvitset pääomaa ennenaikaisesti, pankki voi periä tästä ylimääräisiä kuluja tai vähentää saamasi koron määrää. Nämä ehdot vaihtelevat pankkien ja talletussopimusten mukaan.

Määräaikaistalletusten verotus

Määräaikaistalletuksista saatujen korkotulojen verotus on tärkeää ottaa huomioon. Lähdevero peritään automaattisesti. Tämän lisäksi on tärkeää tietää, miten verotus vaikuttaa sijoitustoiminnan kokonaistulokseen.

Lähdevero

Lähdevero on veroviranomaisen perimä vero määräaikaistalletusten korkotuloista.

Suomessa lähdeveron suuruus on yleensä 30 % vuoden 2024 tilanteen mukaan. Tämä tarkoittaa, että tallettamiesi varojen tuottamasta korosta vähennetään automaattisesti 30 % vero.

Esimerkiksi jos määräaikaistalletuksesi korko on 100 euroa, pankki pidättää tästä 30 euroa lähdeveroa. Jäljelle jäävä 70 euroa on verojen jälkeen käteen jäävä summa.

Ennen sijoituksen tekemistä on siis hyvä selvittää lähdeveron suuruus sekä siitä koituva vaikutus nettotuottoosi.

Verotuksen huomioonottaminen

Verotuksella on olennainen merkitys määräaikaistalletusten tuottoon.

Kun suunnittelet talletuksen kestoa ja korkoehtoja, muista ottaa verotus huomioon.

Esimerkiksi pitkäaikaiset talletukset voivat tarjota korkeampia korkoja, mutta myös suurentaa veron määrää korkokertymän kasvaessa.

Voit hyödyntää erilaisia laskureita, jotka helpottavat verotuksen vaikutusten arvioimista.

Tämä auttaa sinua näkemään, montako prosenttia kokonaistuotostasi menee veroihin ja kuinka paljon jää nettotuloksi.

Pankit tarjoavat yleensä verokäytännöistä tietoa verkkosivuillaan tai asiakaspalvelussaan. Hyödy näistä resursseista, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä talletuksista ja niiden verovaikutuksista.

Talletusturva ja talletusvakuutus

Määräaikaistalletuksen yhteydessä on tärkeää ymmärtää, miten talletusturva ja talletusvakuutus suojaavat sijoituksiasi. Nämä varotoimenpiteet varmistavat, että talletuksesi ovat turvassa pankin maksukyvyttömyyden varalta.

Talletussuoja

Talletussuoja on lakisääteinen järjestelmä, joka turvaa talletuksesi, jos pankki ajautuu maksukyvyttömäksi.

Suomessa, Rahoitusvakausvirasto vastaa tästä.

Suojan enimmäismäärä on 100 000 euroa tallettajaa kohden yhdessä pankissa.

Tämä tarkoittaa, että mikäli pankki ei kykene maksamaan velkojaan, saat takaisin enintään 100 000 euroa tililläsi olevista varoista. Tämä sisältää sekä pääoman että korot.

Talletussuojan piiriin kuuluvat sekä yksityishenkilöt että yritykset. Määräaikaistalletuksesi kuuluu automaattisesti talletussuojan piiriin.

Tämä antaa sinulle varmuuden siitä, että sijoituksesi on turvattu mahdollisilta pankkikriiseiltä.

Huomioitavaa:

  • Puolison kanssa jaettu tili: Molemmilla on oikeus 100 000 euron suojaan.
  • Sijoitustuotteet kuten osakkeet: Eivät kuulu talletussuojan piiriin.

On tärkeää varmistaa, että talletuksesi eivät ylitä 100 000 euron rajaa yhdessä pankissa, jotta saisit täydellisen suojan.

Määräaikaistalletus verrattuna muihin säästövaihtoehtoihin

Määräaikaistalletus tarjoaa vakautta ja ennustettavuutta, kun taas muut säästövaihtoehdot voivat tarjota vaihtelua tuottojen ja riskien suhteen.

Säästötilit ja sijoittaminen

Määräaikaistalletus antaa kiinteän koron koko talletusajaksi.

Se on turvallinen ja yksinkertainen tapa säästää. Korko ei muutu markkinatilanteen mukaan.

Säästötilit ovat joustavampia kuin määräaikaistalletukset.

Niihin talletettua rahaa voi nostaa milloin tahansa, mutta tuotto on usein alhaisempi. Tavallisten säästötilien korot voivat olla lähellä nollaa.

Sijoittaminen osakkeisiin tai rahastoihin voi tarjota korkeampia tuottoja, mutta niihin liittyy suurempi riski.

Markkinat voivat olla epävakaita, ja sijoitusten arvo voi vaihdella merkittävästi lyhyessäkin ajassa.

Riskin arviointi

Määräaikaistalletuksen riski on käytännössä olematon, koska talletussuoja kattaa jopa 100 000 euroa.

Voit luottaa siihen, että saat takaisin tallettamasi pääoman ja sovitun koron.

Säästötilien riski on myös hyvin matala, koska talletukset ovat yleensä turvattuja.

Riskiä tulee lähinnä alhaisista koroista, jotka eivät välttämättä kata inflaatiota.

Sijoittamisessa tuotto voi olla korkeampi, mutta myös riski kasvaa.

Markkinatilanne voi heikentyä, ja sijoitusten arvo voi laskea. On tärkeää miettiä, kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan saadaksesi mahdollisesti korkeampia tuottoja.

Määräaikaistalletuksen hallinnointi

Määräaikaistalletuksen hallinta voi tapahtua joko verkkopankin kautta tai asiakaspalvelun avulla.

On myös tärkeää ymmärtää, miten talletuksen jatko ja uusiminen toimii, jotta saat parhaan mahdollisen tuoton.

Verkkopankki ja asiakaspalvelu

Voit hallinnoida määräaikaistalletustasi verkkopankin kautta. Tämä on kätevää ja nopeaa, ja voit tehdä muutoksia tai tarkastella talletuksesi tilaa milloin tahansa.

Kirjaudu verkkopankkiisi, valitse määräaikaistalletus ja tee tarvittavat toimenpiteet.

Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Asiantuntijat auttavat sinua ymmärtämään talletusvaihtoehtojasi, päiväsaldolle maksettavaa korkoa ja mahdollisia kustannuksia.

Asiakaspalvelu osaa myös neuvoa, miten voit kasvattaa tuottoasi turvallisesti.

Jos päätät purkaa talletuksesi ennenaikaisesti, huomioi, että se voi aiheuttaa kuluja. Asiakaspalvelusta saat tarkemmat tiedot mahdollisista kustannuksista.

Talletuksen jatko ja uusiminen

Kun määräaikaistalletuksen kausi päättyy, voit uusia tai jatkaa talletustasi.

Verkkopankissa tämä sujuu muutamalla klikkauksella. Päätä, haluatko jatkaa samoilla ehdoilla vai muuttaa talletusaikaa tai määrää.

On tärkeää tarkistaa tuottotili ja nykyinen korkotaso ennen päätöksen tekemistä.

Jos korkotaso on noussut, voit hyötyä korkeammasta tuotosta. Voit myös keskustella asiakasneuvojien kanssa löytääksesi parhaat säästämisen vaihtoehdot.

Jatkamalla talletustasi voit varmistaa, että rahasi kasvavat turvallisesti ja hyödyllisesti.

Useimmat pankit lähettävät muistutuksen, kun talletuskausi lähestyy loppuaan, joten ole tarkkana sähköpostisi tai verkkopankkiviestien suhteen.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on määräaikaistalletustili?

Määräaikaistalletustili on säästötili, johon sijoitat rahaa tietyksi ajaksi. Tämä aika ja korko sovitaan etukäteen.

Tili sopii isoimmille summille.

Miten korko määräytyy?

Korko on kiinteä talletusjakson ajan. Se riippuu talletusajasta ja vallitsevasta korkotasosta. Pankkisi ilmoittaa sinulle korkotason.

Voinko nostaa rahaa ennen määräajan umpeutumista?

Et tavallisesti voi nostaa rahoja ennen määräajan päättymistä ilman, että menetät korkotuoton. Tarkista ehtosi pankistasi.

Miten määräaikaistalletus eroaa ASP-tilistä?

ASP-tili on erityisesti ensiasunnon ostajalle tarkoitettu säästötili. Se tarjoaa korkotukea ja muita etuja.

Määräaikaistalletus on sopivampi muuhun säästämiseen.

Voiko kuka tahansa avata määräaikaistalletustilin?

Kuka tahansa pankkiasiakas voi avata määräaikaistalletustilin, kunhan täyttää pankin vaatimukset. Se vaatii usein isomman kertatalletuksen.

Miten määräaikaistalletus eroaa käyttelytilistä?

Käyttelytili on tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön. Siinä ei yleensä ole korkoa, toisin kuin määräaikaistalletustilissä, jossa korko on kiinteä ja sovittu etukäteen.

Miten avaan määräaikaistalletustilin?

Voit avata tilin verkkopankkisi kautta, soittamalla asiakaspalveluun tai käymällä pankkisi konttorissa. Esimerkkinä Alisa Pankki tarjoaa tämän palvelun.

Miten saan parhaan tuoton määräaikaistalletukselle?

Valitse pitkä talletusaika ja korkeampi korkotaso. Kilpailuta myös eri pankkien tarjoukset parhaan koron löytämiseksi.

Määräaikaistalletus usein kysytyt kysymykset

Lue alhaalta vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
500 € - 60 000 € 1 - 20 vuotta 4,19 % - 20 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 8.30 % laskettuna lainasummalle 10000 €, kun takaisinmaksuaika on 10 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 14750 €, eli 123 €/kk.
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
500 € - 60 000 € 1 - 20 vuotta 4,19 % - 20 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 8.65 % laskettuna lainasummalle 10000 €, kun takaisinmaksuaika on 10 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 € ja nimelliskorko 7.30 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 14749 €, eli 123 €/kk.
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
1000 € - 60 000 € 1 - 20 vuotta 4,19 % - 19,50 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Todellinen vuosikorko laskettuna 10 000 € luotolle 10 vuoden takaisinmaksuajalla on 8.15%, mikäli korkoihin ja kuluihin sisältyy: Vuosikorko 6.90%, kuukausittainen tilinhoitopalkkio 5 € ja lainan avausmaksu 0 €. Kuukausierä on tällöin esimerkin mukaiselle 10 000 € lainalle 120.59 € sisältäen yhteensä 120 maksuerää. Lainan, korkojen ja kulujen yhteismäärä on edellä mainitun esimerkein 14 471 €, joista kulujen osuus on 600 € ja korkojen osuus on 3 871 €.
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
1000 € - 60 000 € 1 - 15 vuotta 4,5 % - 20 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Esimerkkikorko: Luoton ollessa 15 000 €, 6 v. laina-ajalla, on kuukausierä 270 € / 72 kk ajan. Tällöin luoton kokonaiskulut on 19 468 €, nimelliskorko 9 % ja todellinen vuosikorko 9,38 % (sis. 0 € laskutuslisän ja avausmaksun 0 €).
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
1000 € - 60 000 € 1 - 15 vuotta 4,5 % - 20 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Esimerkkikorko: Luoton ollessa 15 000 €, 6 v. laina-ajalla, on kuukausierä 270 € / 72 kk ajan. Tällöin luoton kokonaiskulut on 19 468 €, nimelliskorko 9 % ja todellinen vuosikorko 9,38 % (sis. 0 € laskutuslisän ja avausmaksun 0 €).
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
2500 € - 60 000 € 1 - 15 vuotta 4,50 % - 20 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Lainasumma 22 000 € laina-aika 6 vuotta vuotta. Kustannus 6 583 € mikäli tod.korko on 9.46%. Kokonaiskustannus näillä ehdoilla 28 583 €. Pankit määrittävät korot lainalle tapauskohtaisesti. Nominaalikorot ovat 4,50%-20% väliltä.
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
500 € - 60 000 € 1 - 18 vuotta 4,68 % - 19%
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €.
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
2000 € - 60 000 € 1 - 18 vuotta 5,99 % - 10 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 0 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €.
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
500 € - 60 000 € 1 - 15 vuotta 4 % - 20 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Lainaesimerkki: Kun lainasumma on 10000 €, takaisinmaksuaika 120 kuukautta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 € ja nimelliskorko 9 %, on lainan todellinen vuosikorko 10.44 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 15840 €, eli 132 €/kk.
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
500 € - 60 000 € 1 - 15 vuotta 4 % - 20 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6%, kulut 3 923 € ja yhteensä 13 923 €.
Lainan kilpailutus
Lainasumma Laina-aika Korko
1000 € - 60 000 € 1 - 20 vuotta 4 % - 20 %
Täytä hakemus Tarkista yhteistyökumppanit
Esimerkki: Kun lainasumma on 10 000 €, korko 6,5 %, takaisinmaksuaika 10 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 119 €, takaisinmaksettava summa 14 226 € sekä todellinen vuosikorko on 7,73 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Lue myös nämä

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.